Kansen voor Investeerders

Parool: Economie, zaterdag 29 januari 2011

Investeerders zien weer kansen

Investeringen in jonge technologiebedrijven trekken weer aan. De ondernemingen groeien snel en waarderingen zijn laag, dus een ideaal moment voor geldschieters om in te stappen.

michiel couzy

Het is een mooie tijd voor Prime Ventures. Vorige week werden op één dag twee bedrijven overgenomen waarin deze Amsterdamse investeerder een belang had. Q-go, producent van taalsoftware, viel voor 25 miljoen euro in handen van een Amerikaans bedrijf en Samsung kocht Liquavista, uitvinder van onbreekbare flexibele lcd-beeldschermen. Prime Ventures kon dus twee keer zijn aandelen verzilveren, in jargon: een exit realiseren. “Voor ons is het nu veel gemakkelijker een exit te realiseren dan een jaar geleden,” zegt Sake Bosch van Prime Ventures. “De markt trekt weer aan.”

Eind vorig jaar nam Prime Ventures nog deel aan een grote investeringsronde van het Amsterdamse technologiebedrijf Layar, die in totaal tien miljoen euro bedroeg

.

De miljoenen vliegen weer in het rond in de technologiesector. Investeerders steken geld in jonge bedrijven of verkopen hun pakket door aan strategische partners. Deze week maakte investeerder Henq bekend een belang te nemen in de Amsterdamse softwaremaker SEOshop, kort nadat deze durfkapitalist ook al geld had gestoken in CWR Mobility. “Er zit weer

spirit

in de markt,” zegt Coen van Duiven, directeur van Henq. “Investeerders hebben een tijd op hun geld gezeten en hebben er nu weer zin in.”

Volgens Bosch van Prime Ventures komt de hernieuwde belangstelling van investeerders voort uit de groei die technologiebedrijven doormaken. “Die gaat erg hard,” zegt hij. “Twintig procent van de bedrijven waarin wij hebben geïnvesteerd, maakte vorig jaar een omzetgroei door van tachtig procent of meer. Veertig procent is tenminste veertig procent gegroeid. Dat is enorm.”

Van Duiven stelt dat het moment ideaal is voor investeerders. Bedrijven groeien hard, maar zijn nog niet erg duur, doordat de waarderingen gematigd zijn. “We zitten op een splitsing: de markt is optimistisch en nog niet verpest door hoge prijzen, dus dit is voor investeerders een mooi moment om in te stappen.”

In Amerika gaat het al lang niet meer om miljoenen, maar om miljarden. Facebook haalde eerder deze maand 450 miljoen dollar op bij onder meer zakenbank Goldman Sachs en koopjessite Groupon kreeg een kapitaalinjectie van bijna één miljard dollar. Facebook heeft een waardering van 50 miljard dollar en Groupon is vijf miljard waard, stellen analisten.

Groupon en Facebook overwegen een beursgang, Linkedin kondigde de zijne gisteren aan. “Ik voorspel dat de Nederlandse investeringsmarkt nog meer versnelt als in Amerika een paar van deze partijen naar de beurs gaat,” zegt Van Duiven van Henq. “Zulke grote beursgangen stralen af op kleine partijen en oefenen aantrekkingskracht uit op investeerders en op ondernemers die een bedrijf willen beginnen.”

De vraag is of de markt niet te snel gaat. Begin deze eeuw liep de investeringswoede dusdanig op dat de waarderingen van bedrijven volledig uit de bocht vlogen. Bosch ziet nog geen tekenen van een hype, Van Duiven evenmin. “Ongetwijfeld zal er weer een omslagpunt komen, waarna de waarderingen te hoog blijken te zijn,” aldus Van Duiven.

Copyright: Michiel Couzy

Hier het artikel in PDF

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: