Joint Venture Powerbalance en General Electric

GE duikt in gat stroommarkt

Het Amerikaanse miljardenbedrijf General Electric gaat samen met PowerBalance uit Amsterdam zeven kleine stroomcentrales in Nederland ontwikkelen, bestemd voor de zogeheten onbalansmarkt.

Van deze markt wordt stroom betrokken als de vraag op het laatste moment hoger uitvalt dan het aanbod. Dankzij de opmars van onvoorspelbare wind- en zonne-energie gaat dat vaker gebeuren, is de gedachte.

De samenwerking, die binnenkort bekendgemaakt wordt, geschiedt op basis van een joint venture waarin beide bedrijven een 50%-belang hebben. De 7 centrales zullen elk een opwekcapaciteit hebben van 8 tot 10 MW.

Per centrale is er een investering van enkele miljoenen euro’s mee gemoeid. De locaties waar de centrales binnen drie jaar moeten komen zijn nog niet bekend.

Deal met General Electric

De deal met General Electric zet PowerBalance van directeur-grootaandeelhouder Arie van Walraven (48) in één klap op de kaart. Sinds mei 2007 opereert Van Walraven – een ingenieur die voorheen onderzoeksanalist was bij energiebedrijf Mirant Europe – op de onbalansmarkt met één op aardgas gestookte centrale (6 MW). Die centrale staat in een loods in Weert, Limburg, waar Van Walraven een oppervlakte van 15 bij 18 meter huurt. In 2008 was deze centrale winstgevend; in 2009 was er, door de crisis, ‘een beheersbaar operationeel verlies’, aldus Van Walraven.

Hij voorziet een toenemend belang voor deze niche. ‘In de ideale wereld zijn vraag en aanbod in balans. Maar als gevolg van bijvoorbeeld weersomstandigheden is dat vaak niet het geval. Met meer zonne- en windenergie zal de onbalans alleen maar toenemen.’

Vraag en aanbod in evenwicht te brengen

De grote energiebedrijven in Nederland, zoals Nuon en Essent, geven nu een dag van tevoren aan landelijk netbeheerder Tennet door wat ze verwachten te produceren en af te nemen. Mocht dit in de praktijk afwijken, dan is snel actie nodig om vraag en aanbod weer in evenwicht te brengen. Anders dreigen stroomstoringen.

Zodra onbalans plaatsvindt, geeft Tennet een seintje naar partijen die kunnen bijspringen, zoals PowerBalance. De rekening gaat naar degene die de onbalans op zijn geweten heeft. Dat kan een energiebedrijf zijn, maar bijvoorbeeld ook een industrieel bedrijf.

Grote kolen- of gascentrale

De onbalans kan opgeheven worden door kleine, flexibele centrales als die van PowerBalance. In vier minuten tijd draait de centrale die het bedrijf in Weert heeft staan, op volle toeren. Ter vergelijking: voor een grote kolen- of gascentrale duurt dat al gauw een paar uur. De centrale van PowerBalance wordt op afstand bestuurd.

Concurrentie komt van grote centrales die bijvoorbeeld maar op 90% van hun vermogen draaien. Ook zij kunnen redelijk snel de productie opvoeren bij onbalans. In de verre toekomst zou er concurrentie kunnen komen van innovatieve accu’s die stroom grootschalig kunnen opslaan.

januari 2010, 8:07 uur | FD.nl Door: Mathijs Schiffers GE duikt in gat stroommarkt – Het Financieele Dagblad

Comments are closed.

%d bloggers like this: